Euphydryas aurinia

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aitotäpläperhoset (Nymphalinae)
Tribus: Verkkoperhoset (Melitaeini)
Suku: Euphydryas

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Punakeltaverkkoperhonen on keskikokoinen päiväperhonen, jonka siipiväli on 29–43 mm. Naaraat ovat hiukan koiraita kookkaampia.
Siipien yläpinnalla on tummanruskeiden vöiden ja suonten ympäröimiä oransseja ja vaaleankeltaisia täpliä. Takasiiven reunuksessa on oranssi vyö, jonka poikki kulkee pienten mustien pisteiden rivi.
Alapuolelta siipien perusväri on kalpean oranssi. Takasiiven tyviosassa on mustareunaisia valkeita täpliä, keskellä on valkea poikkivyö ja uloimpana valkeista kaarista koostuva vyö. Näiden vöiden välissä on rivi mustia pisteitä, joilla on vaaleat kehät.

Uhanalaisuusarvio 2019: EN = Endangered – Erittäin uhanalainen (Punainen Kirja). Punakeltaverkkoperhonen kuuluu EU:n luontodirektiivin II liitteessä mainittuihin lajeihin, joiden suojelemiseksi on perustettava erityisten suojelutoimien alueita. Suomessa perhonen on rauhoitettu luonnonsuojeluasetuksella.

Esiintyminen: Punakeltaverkkoperhonen esiintyy hyvin harvinaisena ja paikoittaisena Kaakkois-Suomessa. Rauhoitettu. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Toukokuun lopulta heinäkuun alkuun

Elinympäristöt: Rehevät, runsaskukkaiset metsäniityt ja suot

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat ryppäinä ravintokasvin lehden alapinnalle. Toukat syövät ratamoita, tädykkeitä, ruusuruohoa ja purtojuurta. Ne elävät yhdyskunnissa seittipesissä, joissa ne myös talvehtivat keskenkasvuisina.

Lähilajit: Punakeltaverkkoperhonen muistuttaa suuresti lähilajiaan kirjoverkkoperhosta, mutta on tätä hieman pienempi ja tasaisemmin oranssi. Punakeltaverkkoperhosella on takasiiven sekä ylä- että alapuolella uloimmassa oranssisessa vyössä (postdiskaalialassa) pienten mustien pisteiden rivi, jota kirjoverkkoperhosella ei ole.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum, Suomen Lajitietokeskus

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 16.4.2024