Punakeltaverkkoperhonen

Euphydryas aurinia

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Aitotäpläperhoset (Nymphalinae)

Suku: Kirjokaiset (Euphydryas)

 

Tuntomerkit: Punakeltaverkkoperhonen on keskikokoinen päiväperhonen, jonka siipiväli on 29–43 mm. Naaraat ovat hiukan koiraita kookkaampia.
Siipien yläpinnalla on tummanruskeiden vöiden ja suonten ympäröimiä oransseja ja vaaleankeltaisia täpliä. Takasiiven reunuksessa on oranssi vyö, jonka poikki kulkee pienten mustien pisteiden rivi.
Alapuolelta siipien perusväri on kalpean oranssi. Takasiiven tyviosassa on mustareunaisia vaaleankeltaisia täpliä, keskellä on vaaleankeltainen poikkivyö ja uloimpana vaaleankeltaisista kaarista koostuva vyö. Näiden vöiden välissä on rivi mustia pisteitä, joilla on vaaleat kehät.

Esiintyminen:  Punakeltaverkkoperhonen esiintyy hyvin harvinaisena ja paikoittaisena Kaakkois-Suomessa. Erittäin uhanalainen. Rauhoitettu.

Lentoaika: Kesäkuussa.

Elinympäristö: Rehevät, runsaskukkaiset metsäniityt ja suot.

Muna, toukka ja kotelo:  Naaras munii munat ryppäinä ravintokasvin lehden alapinnalle. Toukat syövät ratamoita, tädykkeitä, ruusuruohoa ja purtojuurta. Ne elävät yhdyskunnissa seittipesissä, joissa ne myös talvehtivat keskenkasvuisina.

Lähilajit: Punakeltaverkkoperhonen muistuttaa suuresti lähilajiaan kirjoverkkoperhosta, mutta on tätä hieman pienempi ja tasaisemmin oranssi. Punakeltaverkkoperhosella on takasiiven sekä ylä- että alapuolella uloimmassa oranssisessa vyössä (postdiskaalialassa) pienten mustien pisteiden rivi, jota kirjoverkkoperhosella ei ole.

20.6.2015, Elimäki, © Riikka Stenlund
20.6.2015, Elimäki, © Riikka Stenlund
20.6.2015, Elimäki, © Riikka Stenlund
20.6.2015, Elimäki, © Riikka Stenlund
1.6.2008, Elimäki, © Riikka Stenlund
1.6.2008, Elimäki, © Riikka Stenlund