Mustatäplähiipijä

Carterocephalus silvicola

Heimo: Paksupäät (Hesperiidae)

Alaheimo: Hiipijät (Heteropterinae)

Suku: Carterocephalus

 

Tuntomerkit: Mustatäplähiipijä on pieni ja nopealiikkeinen paksupääperhonen. Siipien kärkiväli on 28–31 mm ja sukupuolet ovat melko erinäköiset.
Koiraan siipien yläpintojen pohjaväri on kirkkaankeltainen. Etusiiven keskellä on neljä suurta tummaa täplää, ja lisäksi etusiiven ulkosarakkeessa on rivi tummia täpliä, jotka toisinaan saattavat olla hieman epäselviä. Sekä etu- että takasiipien ulkoreunassa on tumma reunajuova. Takasiivissä on ruskeaa kehnää, mutta paikoitellen kehnä puuttuu ja niissä paikoissa on pyöreitä, kirkkaankeltaisia täpliä.
Naaras on koirasta tummempi. Sen etusiiven tummanruskeat täplät ovat isompia ja osittain ne koskettavat toisiaan. Varsinkin naaraan takasiivet ovat päältä tummat ja niissä on keltaisia täpliä.
Takasiipien alapinnat ovat ruskeanharmaat ja niissä on runsaasti kellertäviä laikkuja.

Esiintyminen:  Jokseenkin yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa.

Lentoaika: Yksi sukupolvi: toukokuun lopusta kesäkuun loppuun.

Elinympäristö: Mustatäplähiipijä suosii puoliavoimia, valoisia metsänreunoja ja metsäteiden varsia sekä metsänaukkoja.

Elintavat: Koiraat puolustavat aukioilla ja metsänreunoissa sijaitsevia pariutumisreviirejään, joilla ne odottavat naaraita. Perhoset istahtavat usein kukille tai pensaikkoon siivet avoimina.

Muna, toukka ja kotelo:  Naaras munii munat yksitellen ravintokasvien lehdille. Toukka elää erilaisilla heinäkasveilla kuten juolavehnällä (Elymus repens) ja korpikastikalla (Calamgrostis purpureum). Se sitoo heinän lehden putkimaiseksi suojaksi, jonka sisällä se elää. Alussa toukka on vaaleanvihreä, mutta syksyllä se muuttuu harmaaksi. Keskenkasvuinen toukka talvehtii.

Lähilajit:  Muut paksupäät. Mustatäplähiipijän naarasta voidaan helposti sekoittaa harvinaisempaan keltatäplähiipijään, mutta ensiksi mainitulla keltaiset alueet yhdistyvät toisiinsa ja siipisuonet eivät erotu tummina.

Koiras, 11.6.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 4.6.2014, Kuopio, © Patrik Åberg
Koiras, 3.6.2014, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Koiras, 3.6.2014, Käpylä, Oulainen, © Päivi Torkki
Koiras, 1.6.2014, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 3.6.2013, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 23.6.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 1.6.2014, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 28.6.2015, Hattula, © Helmut Diekmann
Naaras, 17.6.2008, Kangasala, © Esa Marjamäki
Naaras, 1.6.2014, Järvenpää, © Päivi Torkki
Naaras, 6.6.2013, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 19.6.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 27.6.2015, Lohja, © Teppo Salmela
Naaras, 27.6.2015, Lohja, © Teppo Salmela
Naaras, 19.6.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 25.6.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 19.6.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras (vasen) ja koiras, 3.6.2013, Lohja, © Teppo Salmela
Muniva naaras, 21.6.2017, Käpylä, Oulainen, © Päivi Torkki