Phalacropterix graslinella

Yläheimo: Aitokoimaiset (Tineoidea)
Heimo: Pussikkaat (Psychidae)
Alaheimo: Oiketicinae
Suku: Phalacropterix

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: ♂: Siipiväli 20–22 mm. Pää musta. Ruumis pitkän, mustan karvan peittämä. Siivet tyviosasta vaalean kellertävänharmaat, ulko-osasta tummanharmaat.
♀: Ruumiin pituus 10–12 mm. Pää vaaleanruskea; ruumis punertavanruskea, keskiruumiin selkäkilvet kellertävät, perävilla kellanharmaata.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji esiintyy harvinaisena koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Aikuisia tavataan toukokuun lopulta heinäkuun alkuun. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Rämeet; toissijaisesti myös kuivahkot ja sitä karummat kankaat

Elintavat: Koiras kuoriutuu aamulla noin klo 8–10; lentää päivällä. Naaras on hyvin ”vetelä” otus: Kun se ”kuoriutuu”, se hiukan halkaisee koteloansa peräpäästä siten, että vain pieni halkeama tulee näkyviin, mutta itse kotelo pysyy naaraan päällä sen kuolemaan asti. Ilmeisesti paritellessa naaras sentään poistaa kotelon peräpään (tai sitten senkin tekee koiras), jotta genitaalit tulevat esille. 

Kehitysvaiheet: Toukka on selkäpuolelta mustanruskea; pää ja niskakilpi ovat keltaiset, ruskeakuvioiset. Se elää kanervalla (Calluna vulgaris), puolukoilla (Vaccinium), vatukoilla (Rubus), pajuilla (Salix), koivulla (Betula) ja heinillä (Poaceae). Kehitys on kaksivuotinen, eli toukka talvehtii kaksi kertaa. Toukkapussi on 18–22 mm pitkä ja päällystetty poikkisuuntaisilla oljilla ja oksankappaleilla. Koiraspussin takapäässä n. 10 mm pituinen seittiputki. Koiras kiinnittää pussinsa maan pintaan tai alle puoleen metriin, sen sijaan naaras huomattavasti korkeammalle, esim. rämemäntyjen oksiin. Molemmat sitovat lajille ominaisesti pussinsa seitillä tiukasti alustaansa niin, että seittiä on ympäri pussia.

Muuta: Lajin tieteellinen nimi ranskalaisen hyönteistieteilijän Adolphe de Graslinin (1802-1882) mukaan

Lajista muualla: Wikipedia (englanniksi), Lepiforum (saksaksi)

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 27.10.2022