Zygaena exulans

Yläheimo: Punatäpläperhosmaiset (Zygaenoidea)
Heimo: Punatäpläperhoset (Zygaenidae)
Alaheimo: Zygaeninae
Suku: Zygaena

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Tunturipunatäplä on punatäpläperhosten heimoon ja Zygaeninae-alaheimoon kuuluva pieni perhonen. Se muistuttaa Etelä-Suomessa yleistä virnapunatäplää. Etusiipi on pohjaväriltään musta, sinisen metallinhohtoinen ja siinä on viisi punaista täplää. Lähellä tyveä olevat täplät ovat muodoltaan pitkulaiset. Takasiipi on punainen ja siinä on kapea tumma reunus. Siivet ovat tuoreillakin perhosilla läpikuultavat, minkä takia niiden värit näyttävät hailakammilta kuin muiden punatäplien. Ruumis on musta ja muihin punatäpliin verrattuna karvaisempi. Siipiväli on 27–34 mm.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Tunturipunatäplä on Tunturi-Lapin ja pohjoisen Metsä-Lapin laji. Eteläisimmät löydöt ovat Sallasta. Esiintymisalueillaan laji on yleinen. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Yksi sukupolvi: heinäkuun alusta heinäkuun loppuun.

Elinympäristöt: Tunturi-Lapissa perhonen lentää tuntureiden alarinteilla ja rinnesoilla, levinneisyysalueen eteläosissa rämeillä.

Elintavat: Päiväaktiiviset perhoset lentävät lähellä maanpintaa aurinkoisella säällä ja käyvät ahkerasti kukilla.

Kehitysvaiheet: Tunturipunatäplä on ainoa punatäplälaji, jonka toukka on polyfagi (moniruokainen). Toukka syö mm. vaivaispajua ja -koivua, lapinvuokkoa sekä matalia ruohovartisia kasveja. Se talvehtii ainakin kaksi kertaa.

Lähilajit: Koska Pohjois-Lapissa ei esiinny muita punatäpliä, lajista ei voi erehtyä.

Muuta: Muualla Euroopassa Zygaena exulans on korkeiden vuoristojen laji, joka esiintyy mm. Alpeilla, Pyreneillä, Karpaateilla sekä Skotlannissa puurajan yläpuolella, noin 1000–3000 metrin korkeudessa. Tieteellinen nimi exulans (’karkotettu’, ’koditon’) viittaa siihen, että lajin esiintymisalueet sijaitsevat korkealla vuroristossa, kaukana ihmisasutuksesta.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 15.7.2024