Rämevihersiipi

Rhagades pruni

Yläheimo: Punatäpläperhosmaiset (Zygaenoidea)
Heimo: Punatäpläperhoset (Zygaenidae)
Alaheimo: Vihersiivet (Procridinae)
Suku: Rhagades

Tuntomerkit: Rämevihersiipi on punatäpläperhosten heimoon kuuluva pienehkö perhonen, jonka läpikuultavat, tumman harmaanruskeat etusiivet ovat vaihtelevissa määrin metallisen sinertävänkiiltoiset (perhosen elinaikana metallinhohto kuluu vähitellen pois). Myös perhosen ruumis on metallinkiiltoinen. Takasiivet ovat tumman harmaanruskeat ja osittain läpikuultavat. Koiran tuntosarvet ovat vahvasti kampahampaiset aina kärkeen saakka; naaraalla tuntosarvet ovat rihmamaiset. Kellertävä imukärsä on lyhyt ja huulirihmat ovat surkastuneet. Siipiväli on 21–25 mm.

Esiintyminen: Pohjoismaissa rämevihersiipiä, tarkemmin sanottuna pohjoista alalajia Rhagades pruni ssp. callunae, tavataan vain Suomessa, missä levinneisyys ulottuu etelärannikolta suurin piirtein Kokkola–Ilomantsi -linjalle. (Havaintokartta)

Lentoaika: Kesäkuun lopulta heinäkuun loppuun. Yksi sukupolvi. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Rämevihersiiven elinympäristöä ovat suot, varsinkin rämeet.

Elintavat: Päiväaktiivinen koiras lentää soilla ja rämeillä aamusta iltaan. Naaras on vähemmän aktiivinen ja lepää useammin kasvillisuuden seassa.

Kehitysvaiheet: Naaras kiinnittää pitkulaiset kellertävät munat yksitellen ravintokasveihin. Suomessa toukka elää kanervalla (Calluna vulgaris), juolukalla (Vaccinium uliginosum) ja suokukalla (Andromeda polifolia). Toukka talvehtii pienenä ja koteloituu valkoisesta silkistä kehräämäänsä löyhään kotelokehtoon, joka on kiinnitetty esim. varpujen oksanhaaraan.

Muuta: Pohjoinen alalaji Rhagades pruni ssp. callunae eroaa sekä elinympäristönsä että ravintokasviensa osalta keskieurooppalaisesta nimialalajista. Keski-Euroopassa laji esiintyy monenlaisissa ympäristöissä ja toukka elää paitsi kanervalla ja karpalolla myös ruusukasveilla, etenkin oratuomella (Prunus spinosa) – ja tästä viimeksi mainitusta kasvista laji on saanut tieteellisen nimensä.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

Koiras, 20.7.2014, Stormossen, Kirkkonummi, © Olli Pihlajamaa
Koiras, 16.7.2019, Kirkkonummi, © Helmut Diekmann
Koiras, 12.7.2019, Kirkkonummi, © Matti Selänne
Koiras, 4.7.2014, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 12.7.2019, Kirkkonummi, © Matti Selänne
Koiras, 14.7.2019, Kirkkonummi, © Helmut Diekmann
Naaras, 15.7.2019, Kirkkonummi, © Matti Selänne
Naaras, 16.7.2019, Kirkkonummi, © Helmut Diekmann
Naaras, 16.7.2019, Kirkkonummi, © Helmut Diekmann