← Edellinen Seuraava →

Punatäpläperhoset (Zygaenidae) on punatäpläperhosmäisten yläheimoon (Zygaenoidea) kuuluva perhosheimo. Vanhassa kirjallisuudessa käytettiin sekä punatäpläperhosista että punatäplistä nimitystä ”angervokiitäjät”. Heimon kotimaiset lajit jakautuvat kahteen alaheimoon: vihersiipiin (Procridinae, 2 lajia) ja punatäpliin (Zygaeninae, 6 lajia). Viimeksi mainituista juovapunatäplä (Zygaena osterodensis) on tiettävästi hävinnyt Suomesta ja pukinpunatäplä (Zygaena minos) esiintyy maassamme vain hyvin harvinaisena harhailijana.

Aikuiset punatäpläperhoset ovat päiväaktiivisia. Useilla lajeilla perhosten siivet ovat metallinkiiltoiset. Jotkin lajit ovat sekä toukkina että aikuisena kirkkaan värisiä ja myrkyllisiä; ne sisältävät sinihappoa, jota ne tuottavat omassa ruumiissaan. Perhoset ovat melko immuuneja syanidiyhdisteille, mm. perhosharrastajien käyttämälle kaliumsyanidille, johon muut hyönteiset kuolevat nopeasti. Perhosten siivet ovat pituuteensa nähden kapeat. Imukärsä on hyvin kehittynyt, mutta huulirihmat eivät. Tuntosarvet ovat useimmiten päästään paksuuntuneet (nuijanmuotoiset).

Toukat muistuttavat ulkomuodoiltaan sinisiipien toukkia; ne elävät ravintokasvilla vapaina ja niillä on viisi paria käsnäjalkoja. Ravintokasvit ovat yleensä ruohovartisia kaksisirkkaisia. Kotelo on kotelokopan sisällä maanpinnan yläpuolella, usein ravintokasvin varrella.

ALAHEIMO: VIHERSIIVET (PROCIDINAE)
Rhagades pruni, rämevihersiipi
Adscita statices, niittyvihersiipi
ALAHEIMO: PUNATÄPLÄT (ZYGAENINAE)
Zygaena minos, pukinpunatäplä
Zygaena exulans, tunturipunatäplä
Zygaena osterodensis, juovapunatäplä
Zygaena viciae, virnapunatäplä
Zygaena filipendulae, maitepunatäplä
Zygaena lonicerae, nätkelmäpunatäplä