Villakarvajalka

Calliteara pudibunda

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Villakkaat
(Lymantriinae)
Suku: Calliteara

Tuntomerkit: Melko suurikokoinen. Molemmat sukupuolet ovat harmaankirjavia; koiras on naarasta kontrastikkaampi, naaras on melko yksivärinen.

Esiintyminen:

Lentoaika:

Elinympäristö: Laji elää hyvin monentyyppisissä ympäristöissä.

Elintavat: Aikuinen perhonen ei syö mitään, sillä sen imukärsä on surkastunut lähes kokonaan pois. Perhoset keräävät kaiken tarvittavan aikuisajan energiansa toukkana. Yöaktiivinen. Koiras tulee melko hyvin valolle, naaras paljon huonommin.

Muna, toukka ja kotelo: Toukka on polyfagi eli moniruokainen. Elää etenkin lehtipuilla, pensailla ja varvuilla.

Lähilajit: Kuusi-, tuhka- ja rämekarvajalka.

Muuta:

Koiras, 28.5.2016, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 19.6.2016, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 13.6.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 13.6.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 8.6.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Naaras, 8.6.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
1.9.20167, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Täysikasvuinen toukka, 11.9.2015, Kangasala, © Esa Marjamäki
Täysikasvuinen toukka, 20.8. 2013, Kangasala, © Esa Marjamäki
Kotelokehto, jossa toukka aloittaa koteloitumisen, 8.9.2017 Kangasala, © Esa Marjamäki