Tummahäränsilmä

Maniola jurtina

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Maniola

 

Tuntomerkit: Tummahäränsilmä on keskikokoinen päiväperhonen, siipiväli on noin 40-48 mm. Koiraat ja naaraat ovat melko erinäköiset.
Koiraan siipien yläpinta on tasaisen tummanruskea ja etusiiven etukulmassa on pieni, tumma, valkokeskustainen silmätäplä. Sen alapuolella voi näkyä häivähdys oranssia. Naaran etusiiven keskiosassa sen sijaan on laajat oranssinpunaiset alueet ja tumma valkokeskustainen silmätäplä on selvästi kookkaampi kuin koiraalla (joillakin yksilöillä voi olla silmätäplässään kaksi valkoista pilkkua).
Alapinnat ovat molemmilla sukupuolilla suurin piirtein samannäköiset. Etusiiven alapuoli on enimmäkseen oranssinpunainen; vain reunus on ruskeanharmaa. Yläpinnan silmätäplä näkyy myös siiven alapuolelta. Koiraalla takasiiven alapuoli on tasainen harmaanruskea, kun taas naaraalla suurimman osan siiven ulko-osasta peittää leveä vaaleampi poikkivyö.

Esiintyminen:  Voimakkaasti taantunut laji, jota tavataan harvinaisena enää vain lounaissaaristossa ja etelärannikolla sekä paikoitellen Kaakkois-Suomessa. Keski-Euroopassa sen sijaan tummahäränsilmä kuuluu yleisimpiin päiväperhoslajeihin.

Lentoaika: Heinäkuun alkupuolelta elokuun alkuun.

Elinympäristö: Avoimet niityt ja kuivat kedot.

Muna, toukka ja kotelo: Toukka elää heinäkasveilla ja talvehtii täysikasvuisena.

Lähilajit: Maamme kaakkoiskulmassa elää hyvin harvinainen idänhäränsilmä (Hyponephele lycaon), joka muistutta suuresti tummahäränsilmää, mutta on hieman pienempi. Idänhäränsilmän naaraalla on etusiivessään kaksi erillistä silmätäplää.

Koiras, 15.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Naaras, 14.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Naaras, 18.7.2010, Kirkkonummi, © Olli Pihlajamaa
Koiras, 15.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Naaras, 14.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Parittelu, naaras ylempänä, 31.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela