Tammikehrääjä

Lasiocampa quercus

Heimo: Karvakehrääjät (Lasiocampidae)
Alaheimo: Lasiocampinae
Suku: Lasiocampa

Tuntomerkit: Kookas ja roteva perhonen. Koiras on suklaanruskea ja naaras maitokahvin värinen, kellertävä. Naaras on koirasta huomattavasti suurempi.

Esiintyminen: Koko maassa pohjoiseen päin harvinaistuen.

Lentoaika: Lentää kesäkuun alkupuolelta aina heinäkuun loppupuolelle saakka.

Elinympäristö: Linjojen pohjat, suot, metsänreunat.

Elintavat: Koiras on päiväaktiivinen ja lentää todella kovaa vauhtia etsien naaraan hajujälkeä, mutta rauhoittuu hieman kun naaras on lähistöllä. Naaras lentää öisin ja tulee melko hyvin valolle. Päivällä naaraita voi löytää istumasta esimerkiksi heinikosta ja puiden vesoilta.

Muna, toukka, kotelo: Nimestään huolimatta tammikehrääjän toukka ei elä tammella vaan polyfagina lähes kaikilla muilla lehtipuilla, pensailla ja varvuilla.

Lähilajit: Apilakehrääjä (Lasiocampa trifolii)

Muuta:

Koiras, 5.7.2015, Espoo, © Helmut Diekmann
Naaras, 4.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Vaaleahko naaras, 5.7.2015, Espoo, © Helmut Diekmann
Naaras, 4.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 4.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 7.7.2017, Liisansuo, Pornainen, © Helmut Diekmann
Naaras, 7.7.2017, Liisansuo, Pornainen, © Helmut Diekmann
Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Parittelu, 7.7.2017, Liisansuo, Pornainen, © Helmut Diekmann
Munia, heinäkuu 2017, © Patrik Åberg
Pieni toukka, L2, 13.8.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Pieni toukka, L3, kasvatuksessa, syyskuu 2014,© Helmut Diekmann
Keskenkasvuinen toukka, kasvatuksessa, toukokuu 2015, © Helmut Diekmann
Täysikasvuinen toukka, kasvatuksessa, toukokuu 2015, © Mika Schafroth
Täysikasvuinen toukka, kasvatuksessa, kesäkuu 2016, © Mika Schafroth/Helmut Diekmann
Täysikasvuinen toukka, kasvatuksessa, kesäkuu 2016, © Mika Schafroth/Helmut Diekmann
Kotelokoppa, kasvatuksessa, kesäkuu 2015, © Mika Schafroth