Purjeperhonen

Iphiclides podalirius

Heimo: Ritariperhoset (Papilionidae)
Alaheimo: Papilioninae
Suku: Iphiclides

Tuntomerkit: Purjeperhosta on tavattu Suomessa vain muutaman kerran. Se on hieman pienempi ja hailakamman värinen kuin ritariperhonen.
Etusiiven poikki kulkee kuusi pitkää, mustaa tiikerijuovaa, ja myös siiven ulkoreunus on mustaa. Takasiivessä on yksi musta poikkijuova sekä pari kolme heikompaa harmaa juovaa lähempänä ulkoreunaa. Ritariperhoselle tyypilliset ruutukuviot puuttuvat. Takasiiven tummassa reunuksessa on neljä sinihohtoista kuutäplää ja takasiiven sisäreunassa on sinihohtoinen silmätäplä, jonka yläpuolella on oranssinpunainen kuutäplä. Takasiiven kannus on hyvin pitkä. Lento on liihottelevaa ja poukkoilevaa.

Esiintyminen: Suomessa hyvin harvinainen, satunnainen vierailija.

Lentoaika: Keski-Euroopan lämpimillä alueilla kaksi sukupolvea: touko-kesäkuussa sekä heinä-elokuussa. Etelä-Euroopassa saattaa esiintyä kesän aikana jopa neljää sukupolvea.

Elinympäristö: Avoimet maastot, niityt, nummet, mäenrinteet.

Muna, toukka ja kotelo:  Toukan ravintokasveja ovat oratuomi (Prunus spinosa), muut Prunus-suvun lajit sekä orapihlaja (Crataegus). Toukka on vihreä ja sillä on ohuet kellertävät vinojuovat. Sen muoto on ”siiramainen”: pää ja ruumiin yläosa ovat paksuja ja pyöreitä, ja peräpäätä kohti toukan virtaviivainen ruumis kapenee. Kuten ritariperhosen toukalla myös purjeperhosen toukalla on niskassa haarukkamuotoinen uloke, jonka se voi työntää ulos vaaran uhatessa. Kotelo talvehtii pystyssä vyörihmalla kiinnitettynä puun oksaan tai kasvin varteen.

Lähilaji: Ritariperhonen.

Muuta: Purjeperhonen pystyy käyttämään hyväksi termiikkiä (lämpimiä nousevia ilmamassoja) ja liitelemään pitkiäkin matkoja siipiä räpyttämättä. Koiraat kokoontuvat keskipäiväisin korkeiden mäkien huipulle (hilltopping).

29.4.2014, Sprey, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
29.4.2014, Sprey, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
18.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
28.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
24.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Toukka, 28.7.2014, Nochten/Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau