Punevillaselkä

Tethea ocularis

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Villaselät (Thyatirinae)
Suku: Tethea

Tuntomerkit: xxxx

Esiintyminen: Lajin esiintyminen painottuu vahvasti Etelä-Suomeen.

Lentoaika: Kesäkuun puolivälistä aina heinäkuun loppupuolelle.

Elinympäristö: Lajia tapaa esimerkiksi haapaa kasvavista seka- ja lehtimetsistä sekä niiden laitamilta, hakkuuaukioilta ja voimalinjojen alusilta.

Elintavat: Laji on yöaktiivinen. Molemmat sukupuolet tulevat valolle sekä erityisen hyvin syötille.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat haavoille yksitellen. Munat ovat pitkänpyöreän muotoisia ja väritykseltään kellertävän valkoisia. Toukka piiloutuu yhteen kehrättyjen lehtien väliin ja välttää näin sitä uhkaavia loisia ja saalistajia. Väritykseltään toukka on hailakan vihreän kellertävä. Toukka koteloituu maahan ja tekee kotelon ympärille harvan kudoksen. Kotelo on paksu ja ruskea. Kotelo talvehtii.

Lähilajit: Harmovillaselkä (Tethea or), koivuvillaselkä (Tetheella fluctuosa) ja kevätvillaselkä (Achlya flavicornis) voivat aiheuttaa virhemäärityksen. Kaikki edellämainitut lajit ovat huomattavasti punevillaselkää yleisempiä. Kevätvillaselän kohdalla hyvänä erottavana tekijänä on varhainen lentoaika.

17.6.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
20.6.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
18.6.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann