Pisamamittari

Cepphis advenaria

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Lovimittarit (Ennominae)
Tribus: Lithinini
Suku: Cepphis

Tuntomerkit: Pisamamittarin, entiseltä nimeltään kailomittarin paras tuntomerkki lienee lajin tapa pitää levossa siipiä ikään kuin väärinpäin käännetyn teltan muodossa.

Esiintyminen: Koko etelärannikolla yleinen. Pohjoisempana laji on itäpainotteinen ja puuttuu kokonaan länsirannikolta. Pohjoisimmillaan esiintyy Kuopio-Joensuu akselilla. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Toukokuun loppupuolelta aina heinäkuun puoleenväliin. Laji tekee, joskus harvinaisen toisen sukupolven elokuussa. (Tilasto)

Elinympäristö: Lähes tulkoon kaikkialla, missä kasvaa herukkaa tai mustikkaa.

Elintavat: Laji on yöaktiivinen, mutta häirittäessä lähtee erittäin herkästi päivällä lentoon. Tulii hyvin valolle.

Muna, toukka ja kotelo: Toukka elää mustikalla (Vaccinum myrtillus) ja herukkakasveilla (Ribes).

Lähilajit:

Muuta: 

Naaras, 5.6.2013, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Koiras, 6.6.2015, Kesälahti, © Jaana Ihme
Koiras, 29.5.2013, Lasilaakso, Espoo, © Olli Pihlajamaa
Naaras, © Patrik Åberg