Niittysinisiipi

Cyarinis semiargus

Heimo: Sinisiipiset (Lycaenidae)
Alaheimo: Lycaeniniae
Tribus: Sinisiivet (Polyommatini)
Suku: Cyaniris

 

Tuntomerkit: Niittysinisiipi on suhteellinen kookas sinisiipi. Sen siipiväli on noin 30 mm.
Koiraan yläpinta on sininen, hieman tummempi ja violetinsävyisempi kuin hopea- ja hohtosinisiivellä. Siipien musta reunus on  selvärajainen ja leveämpi kuin mainituilla sukulaislajeilla. Siipisuonet ovat kauttaaltaan tummat, tyvestä reunaan. Naaras on yläpuolelta tasaisen tummanruskea ilman kuvioita; ruumiiinkarvoitus on sinertävä ja siipien tyvellä voi olla sinisiä suomuja.
Helpoiten niittysinisiiven tunnistaa alapuolelta, koska reunakuviot ja oranssit täplät puuttuvat siltä kokonaan. Alapinnan pohjaväri on harmaa (naaraalla ruskehtavan harmaa) ja tyvestä sinikehnäinen. Sekä etu- että takasiivessä on joukko mustia, vaaleakehnäisiä pisteitä.

Esiintyminen: Yleinen lähes koko maassa Etelä-Suomesta Etelä-Lappiin (pohjoisessa harvinaisempi).

Lentoaika: Perhoset lentävät kesäkuun alusta elokuun alkuun huipun ollessa heinäkuun alussa. Harvoin esiintyy toinen sukupolvi syyskesällä.

Elinympäristö: Avoimet ja puoliavoimet maastot, kedot, niityt, pellot, metsien ja teiden reunat.

Muna, toukka ja kotelo:  Toukka elää puna- ja metsäapilalla, toisinaan myös muilla hernekasveilla. Se syö näiden ravintokasvien kukintoja ja hedelmystöjä ja elää  myrmekofiilinä eli symbioosissa eri muurahaislajien kanssa (toukalla on rauhanen, joka tuottaa sokeripitoista eritettä, jota muurahaiset nuolevat). Toukka talvehtii.

Lähilajit: Muut Plebeius-suvun sinisiivet, joista niittysinisiipi kuitenkin erottuu selvästi siipien alapintojen osalta. Paatsamasinisiipi on toinen yleinen laji, jolta puuttuvat siipien alapintojen reunakuviot ja oranssit täplät, mutta se lentää aikaisemmin keväällä. Lisäksi paatsamasinisiiven etusiiven vaaleammalla alapuolella olevat pisteet ovat selvästi soikionmuotoiset. Paatsamasinisiiven siipiripset ovat mustavalkoiset. Niittysinisiiven naaras muistuttaa pikkusinisiipeä, mutta on selvästi suurempi.

Koiras, 19.6.2014, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 10.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras, 19.6.2014, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 20.6.2014, Lohja, © Teppo Salmela
Naaras, 8.7.2014, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 9.7.2014, Järvenpää, © Päivi Torkki
Koiras, 20.6.2014, Lohja, © Teppo Salmela
Koiras, 12.7.2012, Espoo, © Helmut Diekmann
Naaras, 9.7.2014, Järvenpää, © Päivi Torkki
Naaras (vasen) ja koiras, 10.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Koiras (vasen) ja naaras, 25.7.2017, Vantaa, © Mika Schafroth
Parittelu, koiras alhaalla, 20.6.2016, Järvenpää, © Päivi Torkki
Muniva naaras, 9.8.2015, Järvenpää, © Päivi Torkki
Muna, 15.7.2017, Haapaniemi, Kuopio, © Patrik Åberg
Toukka, 15.7.2017, Haapaniemi, Kuopio, © Patrik Åberg