Metsäpapurikko

Pararge petropolitana

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Pararge

 

Tuntomerkit: Metsäpapurikko on keskikokoinen päiväperhonen, siipien kärkiväli on noin 33–42 mm. Naaraat ovat hieman koiraita kookkaampia.
Siipien pohjaväri on tummanruskea ja etusiiven kärjessä on selvästi erottuva musta, valkoteräinen silmätäplä. Täplää ympäröi punertava rengas ja sen alapuolella voi olla heikkoja punertavia laikkuja. Etusiiven yläosan keskellä on kolme selvästi erottuvaa tummaa poikkiviirua. Takasiiven ulkoreunaa täplittää rivi mustia, valkoteräisiä rengastäpliä. Täplien ympärillä on punaisenoranssit renkaat. Takasiiven keskellä on myös selvästi erottuva tummempi poikkiviiru.
Alapuolelta etusiipi on vaaleamman ruskea ja siiven kärjessä on iso musta valkoteräinen silmätäplä. Täplää ympäröi kellertävä rengas. Alareunassa on suuri oranssinruskea laikku, jonka läpi kulkee tumma poikkiviiru. Takasiiven alapuoli muodostuu ruskean ja harmaan sävyisistä vyöhykkeistä, joita erottaa tummemmat aaltomaiset poikkijuovat. Reunassa on kaksi tummempaa aaltojuovaa ja vieressä rivi mustia rengastäpliä valkoisin keskuspilkuin.

Esiintyminen:  Metsäpapurikko on Suomessa kohtalaisen yleinen laji ja se on levinnyt yli etelä- ja keskiosien aina eteläiseen Lappiin saakka. Eteläisimmässä Suomessa perhonen on kuitenkin harvinaistunut.

Lentoaika: Laji lentää touko-kesäkuussa yhtenä sukupolvena.

Elinympäristö: Metsänhakkuuaukeat, kuivat kangasmetsät ja metsän laitamat sekä metsäteiden varret joissa on kiviä ja kallioita.

Elintavat: Koiraat lentelevät reviirialueillaan etsien naaraita.

Muna, toukka ja kotelo: Naaraat munivat munat yksitellen ravintokasvilleen. Toukat elävät eri heinäkasveilla. Perhonen talvehtii kotelona.

Lähilajit: Muut papurikkojen sukuun kuuluvat lajit. Metsäpapurikko muistuttaa eniten tummapapurikkoa ja näitä kahta lajia on välillä vaikea erottaa toisistaan. Metsäpapurikko on hieman pienempi ja lentää aikaisemmin kuin tummapapurikko. Metsäpapurikolla on etusiissä on kolme selvää poikkijuovaa, ja samoin takasiiven tumma poikkijuova erottuu hyvin. Tummapapurikolla siivet ovat tasaisemman väriset.

Koiras, 10.6.2015, Lohja, © Teppo Salmela
Koiras, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 5.6.2011, Raasepori, © Olli Pihlajamaa
1.6.2014, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
7.6.2014, Oulainen, Käpylä, © Päivi Torkki
7.6.2014, Oulainen, Käpylä, © Päivi Torkki
1.6.2014, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
7.6.2014, Oulainen, Käpylä, © Päivi Torkki