Mattapikkumittari

Eupithecia subfuscata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Larentiinae
Tribus: Eupitheciini
Suku: Eupithecia

Tuntomerkit: Pohjaväriltään harmaa , hieman kellanruskeaan vivahtava pikkumittari. Etusiiven ulompi kaksinkertainen poikkiviiru kaartuu tasaisena; tekee siiven etureunassa pyöristyneen mutkan ulospäin. Siiven keskivarjo koskettaa tummaa keskipilkkua. Yleisvaikutelmaltaan siivet ovat melko juovikkaat. Alapuolelta siivet ovat silkinkiiltoisen vaaleat. Siipiväli 16–20 mm.

Esiintyminen: Laji on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. On esiintymispaikoillaan kohtalaisen runsas. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Aloittaa lentonsa kesäkuun alkupuolella, lennon huippu ajoittuu juhannuksen tienoille ja päättyy heinäkuun puolivälissä. (Lentoaika)

Elinympäristö: Mittari lentelee monenlaisissa ympäristöissä, tyypillisesti pensaikkoisilla niityillä ja joutopelloilla, pientareilla, puutarhoissa ja valoisilla metsänlaiteilla.

Elintavat: Perhonen lentää öisin ja tulee hyvin valolle.

Kehitysvaiheet: Toukka on hyvin moniruokainen, syö esimerkiksi kärsämöä, pietaryrttiä, vadelmaa, angervoa, vuodenputkea, kultapiiskua, nokkosta, jopa pajua ja leppää; useimmiten kasvien kukkia ja hedelmiä, harvemmin lehtiä. Laji talvehtii kotelona.

Muuta: Laji muistuttaa alkukesän pikkumittareita satyrataa ja vulgataa. Ei kuitenkaan niin kehnäinen kuin satyrata, eikä toisaalta niin voimakkaan kirjava kuin vulgata.

LepiforumMattapikkumittarin sivu

23.6.2014, Hartola, det. Marko Mutanen, © Heikki Tabell
4.6.2013, Hartola, leg. Jukka Tabell, © Heikki Tabell
Toukka, 21.8.2017, Hartola, det. Jukka Tabell, © Heikki Tabell
Toukka, 23.8.2017, Hartola, det. Jukka Tabell, © Heikki Tabell