Loimumittari

Camptogramma bilineatum

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Xanthorhoini
Suku: Camptogramma

Tuntomerkit: Loimumittari on suhteellisen helposti tunnistettava pienikokoinen mittari. Perhosen siipiväli on 21–28 mm. Siipien pohjaväri on keltainen tai okranruskea. Sekä etu- että takasiipien poikki kulkee neljä valkoista aaltojuovaa, joissa on musta tai ruskea reuna. ”Pääjuovien” välissä kulkee samansuuntaisia himmeämpiä ruskeita juovia.

Esiintyminen: Loimumittari on yleinen laji, jolla ei ole suuria vaatimuksia elinympäristönsä suhteen. Esiintymisalue on Etelä- ja Keski-Suomi; painopiste on etelässä. Vaasa–Viitasaari–Lieksa -linjan pohjoispuolella lajista on vain muutama havainto. (Levinneisyyskartta).

Lentoaika: Perhonen lentää yhtenä sukupolvena kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Lentoaika on siis melko pitkä. Lennon huippu osuu heinäkuuhun (Lentoaika)

Elinympäristö: Tuorepohjaiset avomaat, niityt, puutarhat sekä pensaita kasvavat maastot.

Elintavat: Perhonen on päiväaktiivinen, mutta lentää myös iltahämärässä. Perhonen käy kukilla, mutta valolle se tulee vain harvoin.

Kehitysvaiheet: Toukka elää mataralla, suolaheinällä ja muilla matalilla kasveilla ja talvehtii pienenä.

Muuta: Keski-Euroopassa perhosen väritys ja kuviointi ovat usein vivahteikkaammat kuin kotimaisilla mittareilla. Sieltä löytyy muotoja, joilla on kahden keskimmäisen valkoisen poikkijuovan vieressä leveät tummat vyöt – mihin lajin tieteellinen nimikin viittaa (lat. bilineatum = kaksiviivainen).

4.7.2016, Suomenoja, Espoo, © Helmut Diekmann
1.7.2012, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
14.7.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
4.7.2015 Hartola, © Heikki Tabell
29.7.2014, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
4.7.2016, Suomenoja, Espoo, © Helmut Diekmann