Kuusikarvajalka

Calliteara abietis

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Villakkaat
(Lymantriinae)
Suku: Calliteara

Tuntomerkit: Molemmat sukupuolet ovat harmaankirjavia, koiras on naarasta kontrastikkaampi, naaras melko yksivärinen.

Esiintyminen: Ympäri Suomea aina Kainuun korkeudelle saakka.

Lentoaika: Heinäkuun alusta elokuun alkuun.

Elinympäristö: Eri ikäisten kuusikkojen laji.

Elintavat: Aikuinen perhonen ei syö mitään, sillä sen imukärsä on surkastunut lähes kokonaan pois. Perhoset keräävät kaiken tarvittavan aikuisajan energiansa toukkana. Yöaktiivinen. Koiras tulee melko hyvin valolle, naaras paljon huonommin.

Muna, toukka ja kotelo: Suomesta toukkaa tavataan pääasiassa metsäkuusilta, mutta se voi elää myös esimerkiksi lehtikuusilla. Toukka talvehtii ja tulee joskus sisään joulukuusien mukana.

Lähilajit: villakarvajalka, tuhkakarvajalka, rämekarvajalka

Muuta:

Naaras, ex larva, kesäkuu 2017 @ Patrik Åberg
Naaras, ex larva, kesäkuu 2017 @ Patrik Åberg
Naaras, ex larva, kesäkuu 2017, © Patrik Åberg
Naaras, ex larva, kesäkuu 2017, © Patrik Åberg
Toukka, 20.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Toukka, 20.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg