Katajapikkumittari

Eupithecia pusillata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Larentiinae
Tribus: Eupitheciini
Suku: Eupithecia

Tuntomerkit: Pohjaväriltään ruskeanharmaa tai harmaan kellanruskea, mustakirjauksinen pikkumittari. Etusiiven keskivarjon ja ulomman poikkiviirun sisällä on vahvoja, mustia nuolitäpliä. Keskipilkun ulkoreunassa on vaalea alue. Siipiripset ovat täplikkäät. Mittarin ulkonäkö vaihtelee lähes yksivärisestä voimakkaan kontrastiseen. Hyvä tuntomerkki on takaruumiin vahva, tumma vyö. Siipiväli 17–21 mm.

Esiintyminen: Mittari on hyvin yleinen, lähes koko maassa tavatta laji. Puuttuu vain Lapin pohjoisimmista osista. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Perhonen on suvun myöhäisin pikkumittari ja on jo lentoajan perusteella tunnistettavissa muista lajeista. Aloittaa lentonsa heinäkuun puolenvälin jälkeen ja lentoa kestää aina lokakuun alkuun saakka. (Lentoaika)

Elinympäristö: Lentää monenlaisissa katajaa kasvavissa ympäristöissä, esimerkiksi metsänaukeamilla, sekametsissä, rinteillä, pellon reunoilla ja pihamailla.

Elintavat: Lentää iltahämärissä ja yöllä; tulee hyvin valolle. Päiväsaikaan istuu usein rakennusten seinillä.

Kehitysvaiheet: Toukka elää yksinomaan katajalla. Laji talvehtii munana, sisällä kuoriutumisvalmis toukka.

Lepiforum:Katajapikkumittarin sivu

18.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
26.8.2016, Hartola, © Heikki Tabell
18.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen