Kairanokiperhonen

Erebia disa

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Erebia

 

Tuntomerkit: Suonokiperhonen on hyvin tumma nokiperhonen, siipiväli on noin 42–51 mm. Siipiripset ovat mustan ja valkoisen kirjavat.
Siipien yläpinnan pohjaväri on tummanruskea. Sekä etu- että takasiivessä on mustia silmätäpliä, joilla on oranssinvärinen kehä. Etusiivessä kaksi etummasta täplää ovat muita suuremmat ja niissä on valkoiset keskukset.
Myös siipien alapuoli on tummanruskea. Etusiiven yläpinnan silmätäplät toistuvat alapuolella, kun taas takasiivessä silmätäplät ovat hyvin pieniä tai kutistuneet mustiksi pisteiksi. Taksiiven alapinnassa sen siijaan on kaksi valkoista laikkua, yksi siiven keskellä ja toinen siiven etureunassa.

Esiintyminen:  Suonokiperhonen esiintyy harvinaisena Keski- ja Pohjois-Suomessa. Etetässä ja maamme keskiosissa kannat ovat taantuneet ja lajin painopiste on siirtynyt pohjoisemmaksi, Kainuuseen ja Metsä-Lappiin. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Laji lentää etelässä kesäkuusa, Lapissa kesä-heinäkuun vaihteen molemmin puolin.

Elinympäristö: Rämeet, soistuneet metsät, paikoin myös kuivemmissa kangasmetsissä.

Muna, toukka ja kotelo: Toukka elää heinäkasveilla ja talvehtii kahdesti.

Lähilajit: Muut nokiperhoset: metsä-, kaira-, lapin- ja ruijannokiperhoset. Metsänokiperhosella on yhtenäisempi punainen vyö siipien yläpinnalla.

23.6.1975, Juhani Hämäläinen leg.